„Eu cred că orice ofițer, chiar și după ce trece în rezervă își menține preocuparea privind securitatea internațională și, în general, cu ce se întâmplă în proximitatea sa, precum și cu tot ceea ce este legat de securitatea națională”, a precizat generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Apărării, în cadrul evenimentului „Critical Infrastructure Protection Forum (CIP)”, care are loc în perioada 25- 29 martie la București.
Potrivit fostului șef al Armatei, statele din Zona Extinsă a Mării Negre au cea mai precară infrastructură din Europa.
„Destrămareea URSS a lăsat în urmă multe conflicte între fostele republici sovietice, transformate în conflicte înghețate (…) Statele din Zona Extinsă a Mării Negre au fost printre statele cu infrastructura cea mai slabă, care, și aceasta, s-a depreciat semnificativ acolo unde guvernele incapabile să conducă eficient au găsit soluții de cirumstanță”, potrivit lui Ștefan Dănilă.
Fostul șef al Armatei a mai precizat faptul că instabilitatea din zona Mării Negre afectează infrastructura de transport din regiune.
„Transportul aerian a fost afectat semnificativ, Eurocontrol recomandând operatorilor aerieni să evite survolul zonelor de conflict din estul Ucrainei, după doborârea avionului de pasageri MH-17, din 17 iulie 2014. Pierderile generate de rutele ocolitoare sunt greu de calculat, iar acestora trebuie să li se adauge și cele determinate de evitarea survolului Crimeei, zonă a cărei autoritate de control este considerată Ucraina, de către Uniunea Europeană, dar este revendicată și de Federația Rusă, ca urmare a ocupării teritoriului”, a subliniat generalul Ștefan Dănilă.